Acasa    Media    Discursuri
   Discursul domnului Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, în deschiderea celei de-a LXI-a Conferințe a organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC)

Discursul domnului Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, în deschiderea celei de-a LXI-a Conferințe a organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC)

24-06-2019

Stimată doamnă Prim-ministru Dăncilă,

Simtată doamnă președintă Crețu,

Stimate domnule președinte Tîlvăr,

Stimate domnule Ministru delegat pentru afaceri europene Ciamba,

Distinși oaspeți,

Am deosebita plăcere de a vă ura astăzi bun venit la cea de-a 61-a reuniune plenară a COSAC, eveniment ce marchează sfârșitul programului Dimensiunii parlamentare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Anul acesta sărbătorim un eveniment important în istoria COSAC, respectiv 30 de ani de la înființarea sa de către Președinții Parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene. Sunt trei decenii în care COSAC a contribuit activ la sporirea eficienței, coerenței și responsabilității politicilor adoptate în cadrul Uniunii Europene.

Tot în acest an vom sărbători un deceniu de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, document ce a conferit parlamentelor naționale și Parlamentului European un rol mai pronunțat și instrumente de control mai eficace în formularea legislației europene.

COSAC este cea mai veche și valoroasă platformă de cooperare între parlamentele din Uniune. Totodată este un format care a evoluat foarte mult și necesită timp și energie în sensul unei consolidări permanente, în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezentăm.

Cooperarea parlamentară poate deveni un important factor în depășirea provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, cât și în oferirea răspunsurilor legislative care să răspundă nevoilor și așteptărilor cetățenilor.

Mandatul României la Președinția Uniunii Europene a fost unul ambițios, marcat de obiective mari și timp scurt de acțiune. România a pornit în această nouă experiență determinată să aibă succes iar rezultatele nu au întârziat să apară, ba chiar au depășit uneori estimările și așteptările formulate inițial. Bilanțul celor șase luni de mandat relevă un număr impresionant de dosare legislative a căror negocieri sunt finalizate.

Sunt dosare importante pentru Uniune iar efectele acestui efort vor fi percepute de către cetățeni pe termen mediu și lung.

România a dovedit pe parcursul acestor șase luni că este un partener consecvent și previzibil, pe care te poți baza inclusiv în momentele dificile și tulburi. Vă invit pe toți să luați în considerare țara noastră atunci când sunteți în căutarea unui partener puternic și dedicat.

Parlamentul României a fost implicat constant în acest complex demers și vreau să le mulțumesc președinților comisiilor pentru afaceri europene din cele două camere pentru efortul extraordinar pe care l-au făcut în toată această perioadă.

Programul Dimensiunii Parlamentare a urmărit îndeaproape prioritățile Președinției române și suntem bucuroși să menționăm că am reușit să punctăm, pe durata reuniunilor interparlamentare organizate la Palatul Parlamentului, o serie de teme și acțiuni de importanță strategică pentru construcția europeană.

Securitatea cetățenilor europeni a fost tratată cu precădere pe durata reuniunii Grupului mixt de control parlamentar al Europol și a Conferinței interparlamentare privind PESC și PSAC.

Aspectele legate de tema cuprinsă în motto-ul Președinției române ”Coeziunea o valoarea europeană comună” au fost dezbătute pe larg la lucrările Conferinței tematice privind politica agricolă comună și politica de coeziune, dar și punctual, în cadrul unor ateliere de lucru și seminarii.

Un alt eveniment important, ce a dezbătut în mod detaliat viitorul proiectului european și valorile comune ca liant al integrării, a fost reprezentat de Conferința privind viitorul Uniunii europene, ce s-a încheiat cu adoptarea unei importante Declarații comune privind viziunea parlamentară asupra viitorului acestei construcții.

Trăim într-o lume globalizată iar acțiunile pe plan extern conferă greutate și vizibilitate Uniunii în negocierile cu partenerii săi externi.

Europa este și trebuie să rămână un actor global puternic și implicat, indiferent de provocările interne cu care se confruntă – această temă a fost abordată pe larg în cadrul Conferinței privind politica externă și de securitate comună cât și tangențial, pe durata atelierelor de lucru dedicate.

În demersul nostru nu am ezitat să ne concentrăm și asupra tematicilor regionale ce necesită efort conjugat din partea statelor membre, o abordare coerentă a strategiei UE pentru regiunea Dunării aduce beneficii multiple pentru comunitățile riverane. Pe durata celei de-a 6-a Conferințe a parlamentarilor din Regiunea Dunării ne-am canalizat eforturile pentru a formula un răspuns comun la provocările cu care se confruntă statele beneficiare ale strategiei. Nu în ultimul rând, am avut plăcerea de a co-organiza, împreună cu Parlamentul European Săptămâna Parlamentară Europeană ce a tratat cu precădere aspecte economice, sociale și bugetare la nivelul Uniunii.

Am întâmpinat la Palatul Parlamentului oaspeți de seamă, înalți oficiali europeni și membri ai parlamentelor naționale, experți, academicieni și reprezentanți ai societății civile. M-am bucurat nespus că în aceste șase luni Europa a văzut România și sper ca timpul să fi fost suficient pentru a ne cunoaște exact așa cum suntem, deschiși, primitori, responsabili și dornici de a vă cunoaște mai bine.

Doamnelor și domnilor,

Distinși invitați,

Programul acestei conferințe cuprinde teme importante care, prin modul în care vor fi abordate, pot aduce beneficii concrete pentru dezvoltarea și prosperitatea Uniunii. Reflectând împreună și prin împărtășirea experienței acumulate în domeniul comerțului internațional, putem găsi soluții pentru deblocarea negocierilor înghețate cu partenerii externi. Negocierile cu Marea Britanie au ocupat o mare parte din capacitățile și eforturile Uniunii pe parcursul ultimilor doi ani, dar posibilitățile rămân deschise pentru a relansa și alte parteneriate strategice de succes.

Totodată, în vremuri dominate de schimbări majore dorim să ne canalizăm resursele spre investiții sigure care să producă efecte pe termen lung.

Educația este cu siguranță un domeniu care poate produce dezvoltare economică sustenabilă și poate contribui la progresul societăților. Avem potențial neutilizat și valori comune solide ce pot face diferența pe piața internațională. Zi de zi suntem impresionați de tinerii europeni și de ideile lor inovative, progresul tehnologic este un proces continuu și rapid și stă în puterea noastră să canalizăm în mod pozitiv efectele acestei evoluții, spre bunăstarea Uniunii Europene de mâine.

Dragi colegi,

În această perioadă, post alegeri europene, marcată de o reconfigurare de forțe la nivelul leadership-ului instituțiilor europene este important să facem auzită vocea parlamentelor naționale și să ne implicăm cât mai mult în procesul decizional.

Temele care se regăsesc pe agenda reuniunii de astăzi contribuie la definirea viitorului proiectului european și vor servi unor dezbateri consistente care vor avea rezonanță și în conturarea unor linii de acțiune la nivel național.

Închei discursul meu prin a vă mulțumi pentru atenția acordată și prin a vă ura succes la dezbateri.