Acasa    Media    Comunicate
  Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, domnul deputat Angel Tîlvăr: Rolul parlamentelor naționale trebuie să crească

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, domnul deputat Angel Tîlvăr: Rolul parlamentelor naționale trebuie să crească

25-06-2019

Dimensiunea parlamentară a Președinției române a Consiliului UE s-a încheiat ieri, 25 iunie 2019, după trei zile de întâlniri și discuții privind viitorul european, în direcția avansării negocierilor privind dosare cu implicații majore în viața cetățenilor Uniunii.

La cea de-a 61-a reuniune plenară a COSAC de la București din 23-25 iunie 2019, parlamentarii statelor membre și-au exprimat opiniile cu privire la politicile Uniunii Europene prin numeroase intervenții, în cadrul celor 4 sesiuni tematice propuse de Camera Deputaților.

ā€œColaborarea excelentă, în ciuda unor opinii diferite, arată că funcționează cooperarea dintre comisiile pentru afaceri europene ale parlamentelor naționaleā€, a afirmat astăzi președintele conferinței, domnul Angel Tîlvăr.

La reuniunea plenară COSAC participanții au abordat subiecte legate de politica de coeziune, comerțul internațional al Uniunii Europene, spațiul comun european al educației, noile tehnologii și inovarea, precum și de problematica Brexit.

Discuțiile s-au axat pe modalitățile și mijloacele apropierii UE de cetățeni. Documentele finale ale COSAC acordă o mare importanță politicii de coeziune, o valoare europeană esențială, expresie a solidarității, care pune cetățeanul în centrul acțiunilor europene, și, în consecință, necesită un sprijin financiar adecvat.

Contribuția COSAC subliniază că este important ca instituțiile UE să coopereze mai strâns cu organismele legislative la nivel național și regional. Totodată, parlamentarii și-au exprimat sprijinul pentru consolidarea cooperării în domeniul învățământului superior și pentru extinderea contribuției educației la o societate incluzivă, la o Uniune competitivă pe plan internațional, care să mențină și să promoveze valorile europene comune.

În Contribuția sa, COSAC și-a exprimat sprijinul pentru reforma Organizației Mondiale a Comerțului în ceea ce privește eficiența, transparența și reziliența la provocările secolului XXI.

Parlamentarii au considerat că progresul tehnologic și, în special, inteligența artificială, reprezintă oportunități pentru dezvoltarea accelerată a noilor economii bazate pe date și pe inovare, astfel încât Uniunea să-și consolideze poziția de actor global puternic, având în același timp în vedere, evitarea riscului ce ar putea să apară din extinderea și dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii.

Domnul Angel Tîlvăr a concluzionat că ā€œdiscuțiile au evidențiat nevoia unei abordări ambițioase, pentru consolidarea rolului parlamentelor naționale în procesul de elaborare a politicilor UE, în noua legislatură europeanăā€.

La sfârșitul reuniunii plenare de la Palatul Parlamentului, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, domnul Angel Tîlvăr, a predat Președinția dimensiunii parlamentare delegației Finlandei, care va conduce reuniunile COSAC în timpul Președinției finlandeze a Consiliului UE, în a doua jumătate a anului 2019.