Acasa   

Dimensiunea parlamentară

La nivelul Uniunii Europene, bazele actualei cooperări interparlamentare au fost stabilite în anul 2004, prin adoptarea de către Conferința Președinților de Parlamente din statele membre ale UE a "Documentului de orientare privind cooperarea interparlamentară în Uniunea Europeană", cunoscut și ca "Orientările de la Haga" (amendat la Lisabona în anul 2008).

Documentul în cauză definește obiectivele, contextele, domeniile și instrumentele ce fac obiectul acestui tip de cooperare.

Patru ani mai târziu, la data de 13 decembrie 2007, statele membre ale UE au semnat Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Acest document a adus o serie de aspecte inovatoare referitoare la Președinția Consiliului UE, care, pe lângă multe alte beneficii, a sporit rolul și greutatea Dimensiunii sale Parlamentare. În concordanță cu prevederile Tratatului de la Lisabona, Parlamentele naționale au dreptul de a fi informate cu privire la inițiativele legislative europene și au, de asemenea, posibilitatea de a emite opinii vis-a-vis de acestea. Noul cadru de acțiune a sporit implicarea Parlamentelor naționale în procesul decizional european contribuind în același timp la întărirea controlului democratic, a responsabilității parlamentare, precum și a transparenței întregului proces legislativ.

Pentru a contribui la eficiența președințiilor, s-a introdus așa numitul "Trio" ce lucrează în strânsă legătură pe durata unui an și jumătate. Acest format de cooperare implică o bună coordonare între statele membre care fac parte din Trio, dar și o comunicare consolidată cu Trio-ul anterior, pentru a se asigura o tranziție lină spre următorul program. Scopul principal al acestui sistem este asigurarea unei mai bune continuități și coerențe a politicilor Uniunii, cu rezultate pozitive asupra vieții cetățenilor europeni.

La începutul anului 2019, România va inaugura un nou program al Trio-ului de președinții (România, Finlanda, Croația), program care va contribui la eficiența, transparența și sporirea legitimității activității Consiliului UE. Agenda Dimensiunii Parlamentare a fost constituită în concordanță cu prioritățile naționale dar, în același timp, se fundamentează pe aspirațiile și temele europene consacrate pe termen lung.

Pe durata primului semestru al anului 2019, Parlamentul României va îndeplini anumite funcții specifice și va coordona evoluția Dimensiunii Parlamentare. Generoasa clădire a Palatului Parlamentului va găzdui șase evenimente interparlamentare, care sunt programate a avea loc pe durata președinției Consiliului UE, pe care România o va exercita între 1 ianuarie și 30 iunie 2019. Cel de-al șaptelea eveniment al Dimensiunii Parlamentare române va fi organizat la Bruxelles, alături de Parlamentul European.

Parlamentul României fiind bicameral, reprezentanții Camerei Deputaților și ai Senatului vor lucra în strânsă coordonare pentru a asigura succesul reuniunilor interparlamentare. Prin tematicile propuse în agenda reuniunilor, Parlamentul României urmărește să atingă cele mai actuale și arzătoare problematici ale Uniunii și să se asigure că rezultatele conferințelor de la București vor ajunge pe masa tuturor actorilor implicați în modelarea viitorului Uniunii Europene.