Acasa   

Călin Popescu-Tăriceanu - Președintele Senatului României

Calin Popescu Tariceanu

Călin Popescu-Tăriceanu este, în prezent, președintele Senatului României, a doua cea mai înaltă poziție în ierarhia statului român.

A fost prim-ministrul României între anii 2004-2008, devenind primul liberal care a preluat această funcție după căderea regimului comunist.  

Născut în data de 14 ianuarie, la București, Călin Popescu Tăriceanu este absolvent al Facultății de Hidrotehnică a Universității Tehnice de Construcții București și a obținut diploma de Master în Științe, în cercetare matematică și IT, acordată de Universitatea din București.

Înainte de a începe activitatea politică a parcurs o carieră academică, fiind lector al Facultății de Hidrotehnică în perioada 1980-1991.

La începutul anilor ߴ90, a fondat Radio Contact, primul post de radio privat din România. Succesul acestuia a determinat modificarea peisajului media din România, având o contribuție importantă la democratizarea societății românești în primii ani după Revoluția din Decembrie 1989.     

Călin Popescu-Tăriceanu a intrat în politică la începutul anilor ߴ90 și a contribuit la relansarea celui mai vechi partid liberal din Europa, Partidul Național Liberal (PNL). În mai 1990, la primele alegeri postcomuniste, a obținut un mandat în parlamentul nou constituit, reprezentând PNL în Camera Deputaților. A revenit în parlament în anul 1996 și a câștigat patru mandate consecutive în Camera Deputaților.

Între anii 2004 și 2008, Călin Popescu-Tăriceanu a deținut funcția de prim-ministru al României.  La începutul anului 2005, guvernul pe care l-a condus a introdus o serie de reforme liberale, între care cota unică de impozitare de 16% a profiturilor companiilor și a veniturilor persoanelor fizice. Pe durata mandatului său de premier, România și-a triplat produsul intern brut; cea mai importantă realizare a ”Guvernului Tăriceanu” a fost aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

Din 2012 până în prezent, Călin Popescu-Tăriceanu a obținut două mandate consecutive de senator. În martie 2014 a fost ales președinte al Senatului.

În 2014, Călin Popescu-Tăriceanu a demisionat din PNL, în urma deciziei conducerii PNL de a impune partidului să abandoneze identitatea politică liberală, ideologia politică și tradiția sa istorică și să se afilieze Partidului Popular European (PPE).

În prezent, Călin Popescu-Tăriceanu este președintele Alianței Liberalilor și Democraților din România (ALDE România), un partid politic fondat în anul 2015, reprezentat în momentul de față în parlament și în toate structurile județene, afiliat Grupului ALDE din Parlamentul European. Partidul își asumă o orientare politică de centru-dreapta cu o doctrină liberală axată pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor și promovarea unei filozofii liberale în economie.