Acasa     Stiri
    Cristian Dumitrescu: Politicile externe şi de securitate trebuie să întărească rolul UE ca actor mondial

Cristian Dumitrescu: Politicile externe şi de securitate trebuie să întărească rolul UE ca actor mondial

08-03-2019

Politicile externe, de securitate şi de apărare trebuie să consolideze rolul UE ca actor mondial şi, în acelaşi timp, să întărească pacea şi securitatea internaţională, a declarat, joi, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Cristian Dumitrescu, în debutul celei de-a XIV-a Conferinţe Interparlamentare privind Politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC).

"Politicile externe şi de securitate, ca şi cea de apărare, trebuie să întărească încă o dată rolul UE ca actor mondial şi, în acelaşi timp, să întărească pacea şi securitatea internaţională. Aceasta este o obligaţie afirmată nu doar de către noi, ci de toţi cei preocupaţi de viitorul Europei. Vom discuta (în cadrul conferinţei interparlamentare, n.r.) despre noi instrumente ale acestor două politici. Securitatea informatică şi războiul hibrid au devenit un subiect constant, din nefericire, al conferinţelor noastre şi rămân un domeniu în care este nevoie de sinergie între UE şi NATO", a precizat el în cadrul conferinţei desfăşurate la Palatul Parlamentului.

Senatorul a menţionat că alte subiecte abordate vor fi: Parteneriatul Estic, Balcanii de Vest, importanţa strategică a Mării Negre, dar şi Brexit.

"Vom începe prin a analiza Parteneriatul Estic, pentru că tocmai sărbătorim zece ani de la momentul lansării unei politici curajoase, coerente şi constructive cu ţările vecine, în partea de est a UE, pentru a asigura stabilitatea şi pacea în regiune. În contextul geopolitic de vecinătate o să discutăm despre importanţa strategică a Mării Negre pentru a asigura stabilitatea şi, cu atât mai mult, securitatea, având în vedere agresivitatea Rusiei - menţionăm aici anexarea ilegală a Crimeii şi menţinerea artificială a conflictelor îngheţate. Aceasta este o situaţie gravă şi în legătură cu aceasta trebuie să asigurăm politici şi instrumente adecvate de descurajare, trebuie să propunem, să ne asumăm un climat de predictibilitate în această regiune a Mării Negre pe termen mediu şi lung. Prevedem să discutăm despre noi instrumente, dezvoltarea capacităţilor şi mai ales să discutăm oportunităţile oferite de Fondul European de Securitate. În ceea ce priveşte Brexit, o să analizăm situaţia, ca interesele mutuale să nu fie afectate în domeniul politicii externe şi al celui de apărare şi securitate comune. În plus, avem acum voinţa exprimată, pe de o parte, de statele membre şi de ceilalţi colaboratori, pentru a putea menţine bunele relaţii, inclusiv în sânul NATO" a spus el.

Dumitrescu a pledat şi pentru susţinerea strategiei UE de dezvoltare a zonei adiacente Dunării, având în vedere că este vorba despre un fluviu care traversează patru capitale şi care de-a lungul istoriei "n-a fost niciodată cauza diferendelor şi conflictelor majore, ci un loc al înţelegerii şi cooperării" transfrontaliere.

"Conferinţa interparlamentară de azi are o semnificaţie deosebită, pentru că este ultima în cadrul actualului mandat. Nu vom face aici un bilanţ, dar trebuie să privim spre viitor cu încredere şi cu speranţă, astfel ca pe parcursul mandatului viitoarei Comisii şi viitorului Parlament European, ce vor rezulta în urma alegerilor din mai, UE să-şi întărească rolul de actor mondial, întărind în acelaşi timp elementele de securitate şi pacea pe continentul nostru", a subliniat el.

La conferinţă şi-au anunţat participarea 300 de delegaţi din statele membre ale UE, din Parlamentul European, precum şi reprezentanţi ai statelor candidate şi ai unor ambasade.(Agerpres)