Acasa     Stiri
    Tăriceanu: În urma noilor propuneri ale CE, bugetul noii Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, sub presiune

Tăriceanu: În urma noilor propuneri ale CE, bugetul noii Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, sub presiune

19-03-2019

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prezent marţi la reuniunea interparlamentară dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, a atras atenţia asupra faptului că, în urma noilor propuneri ale Comisiei Europene, bugetul alocat politicilor structurale tradiţionale se află sub presiune.

"Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune abordează bunăstarea cetăţenilor şi sunt concepute pentru a combate apariţia divizărilor şi efectul de fragmentare între diversele regiuni ale UE. Cu toate acestea, în urma noilor propuneri ale Comisiei Europene, vedem că bugetul alocat politicilor structurale tradiţionale, care sunt menite să aducă valoare adăugată cetăţenilor noştri, se află sub presiune. Pe de o parte, bugetul alocat Politicii Agricole Comune în următorul Cadru Financiar Multianual este semnificativ mai mic decât cel actual, iar ponderea acestuia din bugetul total al UE scade la aproximativ 28,5%, în comparaţie cu 37% în Cadrul actual. Pe de altă parte, ߴnoul model de livrareߴ, prezentat ca reformă de Comisia Europeană, a Politicii Agricole Comune post-2020 pare a fi ferm conectat cu noul Cadru Financiar Multianual 2021 - 2027", a precizat Tăriceanu, la reuniunea organizată de Camera Deputaţilor, în contextul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Călin Popescu-Tăriceanu a spus că, ţinând cont de factorul de noutate şi reducerea bugetară avută în vedere, este utilă o dezbatere privind impactul acestor măsuri asupra siguranţei şi suveranităţii alimentare ale Europei, precum şi asupra echilibrului ecologic şi teritorial.

"În ceea ce priveşte Politica de Coeziune, o politică cu efecte pozitive apreciată de toate statele membre - de la frontierele mediteraneene până la cele estice ale Uniunii - Comisia a propus, de asemenea, o reformă cuprinsă în următorul buget pe termen lung al UE, care conduce în cele din urmă la reducerea fondurilor alocate. În prezent, analizăm argumentele pro şi contra pentru aceste schimbări, precum şi valoarea lor pe termen lung la dezvoltarea unitară a Uniunii", a adăugat el.

Preşedintele Senatului a reamintit că, în Rezoluţia sa din 14 noiembrie 2018 privind Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027, Parlamentul European şi-a declarat opoziţia faţă de orice reducere a nivelului politicilor UE de lungă durată consacrate în tratate. De asemenea, Comitetul European al Regiunilor a respins propunerea de reducere cu 28% a bugetului pentru dezvoltare rurală, întrucât a fost considerată contrară obiectivului UE de coeziune teritorială, şi s-a opus oricărei reduceri a fondurilor UE pentru Politica Agricolă Comună după 2020. De asemenea, în avizul său din 5 decembrie 2018, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că propunerea Comisiei pentru Cadrul Financiar Multianual prevede o reducere considerabilă a bugetului Fondului de coeziune.

Tăriceanu a reamintit că motto-ul Preşedinţiei române a Consiliului UE este "Coeziunea, o valoare europeană comună", ţara noastră dorind să sublinieze astfel importanţa revenirii la obiectivele fundamentale ale proiectului comunitar.

"Prin urmare, considerăm că ar trebui facilitată o consultare prelungită şi inclusivă pentru a evalua în mod corespunzător impactul asupra disparităţilor existente pe care propunerea Comisiei Europene, de reducere a bugetului Politicii de Coeziune cu 10% în termeni reali comparativ cu actualul Cadru Financiar Multianual, l-ar avea asupra regiunilor şi comunităţilor. Depinde de statele membre, în consultare cu braţul executiv al Uniunii şi cu Parlamentul European, să găsească soluţii pentru menţinerea acestui buget la nivelul stabilit pentru 2020, având în vedere că Politica de Coeziune este una dintre cele mai concrete politici ale UE, cu impact asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor", a precizat el.

Preşedintele Senatului a pledat şi pentru adoptarea "tuturor măsurilor de precauţie necesare" pentru prevenirea repercusiunilor Brexitului asupra fermierilor din întreaga Uniune Europeană (AGERPRES).