Acasa     Stiri
    Iordache: Vom urmări în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției la Consiliul UE obținerea de rezultate concrete pentru cetățeni

Iordache: Vom urmări în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției la Consiliul UE obținerea de rezultate concrete pentru cetățeni

21-01-2019

"Preşedinţia României la Consiliul UE este exercitată într-un context complex la nivel european, fie doar şi dacă amintim de alegerile pentru Parlamentul European, respectiv finalul de mandat al Comisiei Europene şi al Parlamentului European şi începutul unui nou ciclu legislativ. Este un moment de evaluare politică în care cetăţenii europeni vor privi către UE mai mult şi mai critic, pentru că se vor uita în primul rând către ceea ce a făcut concret Uniunea Europeană pentru ei. La nivelul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei României a Consiliului UE, tematicile supuse spre dezbatere vin atât în susţinerea priorităţilor stabilite la nivel executiv care se află în strânsă legătură cu agenda legislativă actuală a UE, cât şi în întâmpinarea nevoilor şi aşteptărilor cetăţenilor europeni. Vom urmări ca prin subiectele de dezbatere şi documentele adoptate şi în cadrul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei României la Consiliul UE să obţinem rezultate concrete pentru cetăţenii noştri şi să punem în valoare beneficiile pe care o Uniune solidară, puternică şi coezivă le poate aduce cetăţenilor noştri", a spus Iordache.

Vicepreşedintele Camerei şi-a exprimat convingerea că oficialii europeni vor regăsi în România "un partener credibil şi dedicat, un partener în măsură să susţină consolidarea proiectului european, dar şi a politicilor cu tradiţie ce aduc beneficii concrete în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor".

"Preşedinţia României a Consiliului UE se desfăşoară sub motto-ul "coeziunea, o valoare comună europeană". România îşi propune să asigure coeziunea, unitatea statelor membre în faţa provocărilor politice, economice, sociale actuale. În acelaşi timp, coeziunea este una din valorile fundamentale ale construcţiei europene, puternic înrădăcinată în momentul colectiv, încă, din momentul istoriei timpurii a României. (...) Pentru România, politica de coeziune rămâne un mecanism central în dialogul pe marginea atingerii obiectivelor de creştere economică, crearea de noi locuri de muncă şi dezvoltarea durabilă. (...) Veţi avea astăzi ocazia să dezbateţi tema coeziunii din perspectiva parlamentară. Consider cadrul financiar multianual în integralitatea sa drept un instrument fundamental pentru asigurarea unei coeziuni veritabile în Europa, mai ales pentru cetăţenii săi. Veţi aborda multiplele instrumente şi mecanisme specifice ale viitorului cadru financiar multianual destinate politicii de coeziune, politicii agricole comune şi investiţiilor în economia Europei. Nu putem să ne imaginăm cum ar fi arătat Europa astăzi fără contribuţia valoroasă din partea politicii de coeziune. Este important ca bugetul UE să ofere în continuare pârghiile necesare pentru atingerea convergenţei la nivelul tuturor statelor membre", a declarat mai Iordache.

Vicepreşedintele Camerei a subliniat că pe parcursul Preşedinţiei la Consiliul UE, Parlamentul României va participa activ la dialogul referitor la viitorul politicii de coeziune şi va susţine prin acţiuni la nivel parlamentar eforturile Guvernului de la Bucureşti de identificare a celor mai bune mecanisme care să definească viitoarea arhitectură a politicii de coeziune.

"În acest sens, pentru perioada 18-19 martie 2019 pregătim o conferinţă interparlamentară pe tema politicii de coeziune şi politicii agricole comune, în cadrul căreia vom avea dezbateri consistente cu colegii din celelalte state membre pentru identificarea intereselor comune în privinţa politicii de coeziune post 2020 şi, nu în ultimul rând, de a ne sprijini reciproc pentru maximizarea rezultatelor acestei politici pentru cetăţenii noştri. Am încrederea că dezbaterea de astăzi, ca şi celelalte dezbateri de pe parcursul Preşedinţiei României la Consiliul UE, va contribui la o mai adâncă conştientizare a valorilor adăugate, în care politica de coeziune, principalul instrument de investiţii la nivelul UE, o generează cetăţenilor Uniunii. Nu în ultimul rând, aş remarca şi valoarea politică şi a coeziunii europene atât pentru statele membre, dar şi în perspectiva integrării a Balcanilor de Vest şi, de ce nu, a Republicii Moldova în blocul comunitar", a mai spus Iordache. (AGERPRES)