Acasa     Stiri
    Reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol - pe 24 si 25 februarie, la București

Reuniune a Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol - pe 24 si 25 februarie, la București

21-02-2019

La reuniunea coprezidată de Oana Florea - seful delegației române la JPSG Europol si de Claude Moraes – președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție si afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European participa delegații parlamentare din toate statele membre UE si din PE, conform unui comunicat al Camerei Deputaților, transmis joi AGERPRES.

Evenimentul va prilejui dezbateri asupra unor teme privind funcționarea Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), precizează sursa citata.

Potrivit comunicatului, la eveniment vor participa si vor lua cuvântul reprezentanți cheie ai Europol: Catherine De Bolle (director executiv), Victor Wili Apreutesei (președintele consiliului de administrație) si Wil van Gemert (director executiv adjunct, responsabil pentru operațiuni). Se vor adresa delegatilor si Julian King (comisarul pentru Uniunea Securității), alături de reprezentanți ai autorităților europene cu rol în domeniul protecției datelor cu caracter personal, între care Francois Pellegrini (președintele Consiliului de cooperare), Giovanni Buttarelli (seful Autorității Europene pentru Protecția Datelor, prin videoconferință) și Wojciech Wiewiorowski (adjunct al Autorității Europene pentru Protecția Datelor).

În prima zi a reuniunii vor avea loc doua întâlniri pregatitoare: cea a troicii prezidentiale a JPSG Europol, formata din șefii delegațiilor parlamentelor președinției actuale (româna), anterioare (austriaca) si următoare (finlandeză) si a Parlamentului European si cea a grupului de lucru constituit în vederea stabilirii modalităților de participare a Parlamentului danez la reuniunile JPSG.

A doua zi a reuniunii va cuprinde prezentări si dezbateri privind activitățile structurilor Europol pentru perioada septembrie 2018 - februarie 2019, în special pe domenii specifice de acțiune a Europol - Centrul european de combatere a criminalității informatice, respectiv Centrul de informații privind călătoriile, structura ce urmează a se înființa în cursul acestui an, mai arata sursa citata. Cu acest prilej, parlamentarii, membri ai delegațiilor, vor adresa întrebări reprezentanților Europol.

Reuniunea urmărește si stabilirea procedurii de desemnare a viitorului reprezentant al JPSG la reuniunile consiliului de administrație al Europol, având în vedere ca mandatul actualului reprezentat, Tsvetan Tsvetanov, expira la 25 februarie 2019.

Grupul mixt de control parlamentar specializat (JPSG) a fost înființat în temeiul cadrului legislativ aplicabil Europol (Regulamentul (UE) 2016/794), ca structura comuna a parlamentelor naționale si a Parlamentului European cu rol de control politic al activităților Europol, inclusiv în ceea ce privește impactul acelor activități asupra drepturilor si libertăților fundamentale ale persoanelor fizice, precizează sursa citata. (AGERPRES)