Acasa     Stiri
    Tăriceanu: Trebuie să susţinem convergenţa şi să consolidăm coeziunea la nivelul întregii UE

Tăriceanu: Trebuie să susţinem convergenţa şi să consolidăm coeziunea la nivelul întregii UE

22-01-2019

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a pledat, luni, pentru apărarea şi consolidarea coeziunii în întreaga Uniune Europeană şi a subliniat rolul Parlamentului European în cooperarea la nivelul UE şi al instituţiilor acesteia.

"UE este într-un moment de răscruce. Membrii Parlamentului trebuie să fie solidari, să susţinem convergenţa şi să apărăm şi consolidăm coeziunea la nivelul întregii UE. (...) Aceste lucruri sunt fundamentale pentru a preîntâmpina decalajele care există deja între Est şi Vest şi între Sud şi Nord. Dorim ca acestea să fie transformate în mod ireversibil, pentru că altfel trebuie să facem faţă riscului unei confruntări cu forţele populiste şi extremiste. Riscul este de a lăsa aceste forţe să transforme decalajele în fisuri care vor alimenta o Europă cu mai multe viteze şi care pot destrăma Uniunea Europeană. Deoarece PE a devenit un partener cheie în cooperarea la nivelul UE şi al instituţiilor acesteia şi am câştigat în Parlament un rol din ce în ce mai important în funcţionarea Uniunii, considerăm că COSAC este forumul potrivit pentru schimbul de informaţii şi pentru schimbul de bune practici. În următoarele luni avem multe provocări, care vor necesita experienţa tuturor - desfăşurarea Brexit, alegerile pentru PE, adoptarea cadrului multianual financiar. (...) Pentru a consolida proiectul european, trebuie să profităm de întreaga sinergie, să avem obiective fezabile, astfel încât cetăţenii să perceapă rezultate tangibile în ceea priveşte aspectele economice şi sociale ale existenţei lor", a afirmat Tăriceanu, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene, care are loc în aceste zile la Bucureşti.

El a menţionat că România a preluat Preşedinţia rotativă a Consiliului UE în cel de-al 12 an de când a devenit membră a spaţiului comunitar, iar cele şase luni care urmează "vor însemna muncă şi determinare intensă din partea Guvernului şi a Parlamentului pentru a îndeplini cu responsabilitate toate îndatoririle.

"Va fi o ocazie pentru membrii UE să afle mai multe despre stilul nostru de muncă, despre comunicarea şi relaţionarea din România şi mai multe despre România", a adăugat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, "migraţia, terorismul, conflictele armate care se dezvoltă în vecinătatea noastră impun o consolidare a frontierelor".

"Trebuie consolidat dialogul cu ţările terţe de origine şi de tranzit astfel încât să combatem migraţia ilegală, aceasta fiind una dintre priorităţile Preşedinţiei României", a punctat Călin Popescu-Tăriceanu.

În ceea ce priveşte Uniunea energiei, el a explicat că este important să se consolideze "principiul diversificării atât în ceea ce priveşte rutele de transport şi sursele de aprovizionare, pentru a avea un grad mai mare de securitate energetică".

"Este necesară o abordare constructivă în Preşedinţia română a Consiliului UE care va angaja eforturi constructive pentru progresul negocierilor, având în vedere voinţa politică a legiuitorilor pentru a ajunge la un cadru de reglementare clar şi cuprinzător în UE", a detaliat Tăriceanu.

Despre Brexit, preşedintele Senatului a spus că trebuie să existe "o perspectivă deschisă". "Să vedem ce doreşte Regatul Unit, astfel încât să ieşim din impas", a completat el.

"Preşedinţia română a Consiliului UE se va concentra pe cetăţeni şi vom promova coeziunea ca o valoare comună. Vom desfăşura şi vom continua activitatea UE pentru a ne asigura că proiectul european prinde rădăcini pe tot continentul, astfel încât cetăţenii să fie mai conştienţi de cât important este să aparţii acestei familii nemaipomenite", a transmis Tăriceanu. (AGERPRES)